Systemisch Werken Werkt
"Het zichtbaar maken van verborgen belemmeringen"

Reviews

Jurjen Post - Senior medewerker FS-Payroll&Payment Services bij Aegon

Systemisch werken zorgt voor een praktisch inzicht waarmee je verder kunt. Ondanks dat de methode niet nieuw is valt hiermee veel te winnen binnen de bedrijfs- en sportwereld. Janny en Mariëlle zijn toegankelijk waarbij niets moet en alles mag, kortom; geen gepush en een fijne huiskamersfeer!


Janine Smetsers- Senior Consultant bij BeljonWesterterp B.V.

Workshop Loonbaanontwikkeling

Zaterdagochtend; in plaats van de gebruikelijke bootcamp stap ik een zaaltje binnen van een keurig wijkgebouw in Leeuwarden. Ietwat onwennig in coronatijd begroet ik de andere aanwezigen, maar de wetenschap dat iedereen (vrijwillig) een zelftest heeft gedaan maakt het een stuk relaxter. Kop thee, oranjekoek (gek op!); het kan alleen nog maar beter worden. En dat wordt het. Ik ben vandaag bij een bijeenkomst van Systemisch werken werkt voor loopbaancoaching. Niet voor mezelf, ik zit als consultant executive search uitstekend op mijn plek. Maar omdat ik zelf ook loopbaankandidaten begeleid, onderzoek ik graag hoe systemisch werken ingezet kan worden. Een korte geschiedenis en uitleg volgt. En dan gaan we aan de slag! Spannend, maar ook gerust gesteld door de uitleg dat het systeem niets bloot legt wat je niet aan kunt of niet aan toe bent. Er worden verschillende vraagstukken ingebracht. Wat belemmert me om de stap te zetten naar een leidinggevende rol? Wat houdt me tegen om een carrière switch te maken? Ik sta op een tweesprong, welke weg moet ik gaan? Die nieuwe functie; ben ik dat en kan ik dat? Ik wil voor mezelf beginnen, maar hoe ziet dat eigen bedrijf er uit? Na slechts een paar korte vragen gaan we systemen opstellen. 

Belemmeringen worden zichtbaar, wat nodig is wordt helder. Mensen ervaren hoe het is op een bepaalde plek. Alle emoties komen voorbij, humor en dankbaarheid overheerst. De impact en diepgang overvallen me, ook al heb ik al vaker systeemopstellingen gezien en ervaren. Ik val van de ene verbazing in de andere verrassing. De begeleiding door Janny en Mariëlle is fantastisch. Heldere begeleiding; door kennis, ervaring maar vooral het lef om op gevoel te navigeren. Bewonderenswaardig hoe ze iedere keer weer de juiste vragen weten te stellen op het juiste moment. 

Als we alle opstellingen hebben gehad, hebben ze nog een verrassing voor ons in petto. In tweetallen gaan we uiteen, met een duidelijke handleiding, voor tafelopstellingen. Hoewel ik niet eens een vraag had, blijkt dit ook een openbaring. 

Hoe het werkt, geen idee. Maar dat het werkt was me al duidelijk en is vandaag weer bewezen. Ook op het gebied van loopbaan coaching, dat is wel een openbaring voor me. Beduusd en voldaan keer ik huiswaarts. Dank jullie wel Janny en Mariëlle! 


Yvonne Kiewiet - Intern Begeleider bij Renn4

Workshop Loonbaanontwikkeling

Op zaterdagochtend komen zeven personen bij elkaar in een buitenwijk van Leeuwarden. Zij die dat willen, kunnen een coronatest doen. Alle zeven doen de test en gaan na de negatieve uitslag naar binnen. De workshopbegeleiders Janny en Mariëlle openen de dag met een muziekstuk. De tekst van het nummer past perfect bij systemisch werken. Een voorstelrondje, de meeste deelnemers hebben niet of slechts zijdelings kennis gemaakt met systemisch werken, een enkeling heeft wat meer ervaring. Janny en Mariëlle vertellen eerst kort wat systemisch werken inhoudt. Daarna kan de eerste deelnemer een korte omschrijving geven van een situatie, gerelateerd aan de werkomgeving, waarover hij meer inzicht of duidelijkheid wil krijgen. Hij kiest, op aangeven van een van de workshopbegeleiders, uit de deelnemers een representant die hem symboliseert. Ook de andere relevante personen of groepen uit de (werk)situatie worden in de ruimte geplaatst (opgesteld), de andere deelnemers van de workshop representeren deze personen. De representanten worden uitgedaagd door de begeleider om weer te geven wat er in ze opkomt, welke gevoelens boven komen en wat er met ze gebeurt. Dit geeft de vraagsteller inzicht in de onderstromen en onderliggende energie van zijn situatie.

Wanneer de eerste opstelling is afgerond volgt een korte pauze, waarna de volgende vraag opgesteld kan worden. Alle deelnemers krijgen de kans een vraag op te stellen. Tussendoor is het tijd voor de perfect verzorgde lunch. Iets warms, genoeg goed belegde broodjes en wat fruit, melk en sap. De hele dag door is er koffie, thee, water door de deelnemers onbeperkt kunnen gebruiken, ook zijn er koekjes en chocoladereepjes voor de innerlijke mens. Wanneer ieders vraag is opgesteld wordt de groep opgedeeld in tweetallen. Elke deelnemer doet een tafelopstelling van een werksituatie die hij wil onderzoeken. De opstelling wordt begeleid door de andere helft van het tweetal. Het gelamineerde stappenplan dient als leidraad. Janny en Mariëlle lopen rond en bieden hulp waar nodig.

Dan volgt er nog een gezamenlijke afsluiting, waarbij een prachtig gedicht wordt voorgedragen. Moe maar zeer tevreden gaan alle deelnemers naar huis.

Een zeer geslaagde dag, waarbij er mooie, waardevolle inzichten verkregen zijn. De meeste deelnemers gaan zelfverzekerder naar huis, gesterkt door de uitkomsten van hun opstellingen. Een ervaring die uitdaagt tot het volgen van ook de andere workshops die worden aangeboden door Mariëlle en Janny van ‘systemisch werken werkt’.